Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εισήγηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας στο Δ.Σ.


Αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη οι Έλληνες εργαζόμενοι ενώνουν τη φωνή τους με τους άλλους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πανευρωπαϊκή Κινητοποίηση ενάντια στις καταστροφικές επιβαλλόμενες Νεοφιλελεύθερες Ευρωπαϊκές Πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα της δήθεν κρίσης και του χρέους.
Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι καταστροφικές και αδιέξοδες, δεν λύνουν αλλά απεναντίας αυξάνουν τα προβλήματα στις κοινωνίες και τις οικονομίες, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, εξαθλιώνουν τους λαούς.
Η κρίση δεν προκλήθηκε και δεν οφείλεται στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές αλλά στην απληστία των Τραπεζιτών, των τζογαδόρων κερδοσκόπων και στην ανεξέλεγκτη κίνηση των κεφαλαίων.
Αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων πραγματοποιείται μια συντονισμένη μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε αυτή την πανευρωπαϊκή δράση συμμετέχουν 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 Ευρωπαϊκές χώρες με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια.
Σε αυτόν τον αγώνα που δίνουν τα ελληνικά συνδικάτα αλλά και τα Ευρωπαϊκά έχουμε τη στήριξη και την συμπαράσταση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης η οποία έχει συντάξει και δημοσιεύσει μια σημαντική έκθεση σχετικά με τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση στηρίζεται σε παγκόσμια έρευνα σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου καταστρατηγήθηκαν εργασιακά δικαιώματα και εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές λιτότητας.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, καταγράφονται και τεκμηριώνονται οι τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και η ολοσχερής κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συντελούν στη ραγδαία οικονομική και θεσμική αποδυνάμωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση.
Η έκθεση αυτή καταδεικνύει ότι οι πολιτικές του Δ.Ν.Τ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Κ.Τ ώθησαν τις χώρες στην ύφεση που έχει σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, στην εφιαλτική αύξηση της ανεργίας και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.
Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρέμβασης προς τους διεθνείς οργανισμούς  και αφορά όπως το Δ.Ν.Τ, G20, παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνής οργάνωση Εργασίας κ.λ.π. και ήδη έγινε η πρώτη παρέμβαση με την παρουσίαση αυτής της έκθεσης από την Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία στο ετήσιο συνέδριο του Δ.Ν.Τ και της παγκόσμιας τράπεζας που έγινε στο Τόκυο στις 9-14 Οκτωβρίου.
Γι’ αυτό αύριο ενώνουμε και τη δική μας φωνή με τα συνδικάτα της Ευρώπης και συμμετέχουμε στην Τρίωρη στάση εργασίας από τις  12 έως τις 3 το μεσημέρι που κήρυξε η ΓΣΕΕ απαιτώντας:

  • Την κατάργηση της πολιτικής των μνημονίων και την αντικατάστασή της από μια πολιτική που θα ενισχύσει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
  • Την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και περικοπών που οδηγούν τους Λαούς στη  φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία και στην βαθύτερη ύφεση.
  •  Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για μια Ευρώπη των Λαών και όχι των Τραπεζιτών και των  Βιομηχάνων.