Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ



Ο κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Δια των αρμοδίων υπουργικών στελεχών της δήθεν ανάπτυξης, εξήγγειλαν την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, ανοίγοντας ένα παράθυρο στα υπόλοιπα μεγάλα καταστήματα να μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο. Νοθεύει τους κανόνες της αγοράς και επιβάλλει στους εργαζόμενους 7ήμερη εργασία. Έτσι έρχονται σαν αυτόκλητοι σωτήρες  χωρίς να τους έχει ζητήσει κανείς και χωρίς κανένα διάλογο, έστω και στοιχειώδη, επιβάλλουν το ελεύθερο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Με τον τρόπο αυτό θα καταστρέψουν ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες αυτή τη στιγμή απασχολείται το 80% των μισθωτών. Οι αυτόκλητοι σωτήρες Χατζηδάκης και Σκορδάς κοροϊδεύουν την κοινωνία. Το σχέδιό τους υλοποιεί το πάγιο αίτημα μιας χούφτας μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών ομίλων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Αλλά   κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά τα καρτέλ της διαπλοκής.
Το δήθεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για λειτουργία των μικρών, έως 250 τ.μ., καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, είναι ανόητο εφεύρημα. Οι εντολοδόχοι της τρόϊκας γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους εξαιρέσεις όχι μόνο θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια αντισυνταγματικές, αλλά και θα ανατραπούν από τις αποφάσεις της επιτροπής ανταγωνισμού και έτσι θα επιτραπεί η λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, ανεξαρτήτου μεγέθους. Τότε θα φανεί η δουλειά που τους ανέθεσαν οι τρόϊκα και τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα. Έτσι θα εκτελεστούν εργαζόμενοι και χιλιάδες μικρομεσαίοι έμποροι. Θα κλείσουν μαζικά οι μικρές αλλά και μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων.
Το Εργατικό Κέντρο, θα σταθεί  για μια ακόμη φορά στο πλευρό των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Θα αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσουν τα θανατηφόρα αυτά μέτρα, που διαλύουν την κοινωνία για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.